Германският канцлер Олаф Шолц обяви във вторник, че Германия ще въведе нови ограничения за COVID-19 следващата седмица, съобщава "Шпигел".

Шолц каза, че ще бъдат затворени клубове, а частните събирания сред ваксинираните ще бъдат ограничени до 10 души от 28 декември, като по този начин потвърди по-ранните съобщения в медиите.

Освен това на зрители ще бъде забранено участие в публични събития, включително спортни събития и концерти.

Няколко дни преди Коледа федералното и регионалните правителства се споразумяха за нови мерки. Канцлерът Шолц говори за предстояща "пета вълна" - влошаването идва и при тези, които са били ваксинирани.

С оглед на риска от увеличаване на нови инфекции от Омикрон, по-строги ограничения за контакт трябва да се прилагат и за ваксинираните, и възстановяващите се хора след Коледа.

Целта е "Германия да се подготви за следващата вълна", каза канцлерът Шолц след консултацията в Берлин. Той благодари на новата експертна група, чиито препоръки са в основата на текущите решения.

"Мога да разбера всеки, който не иска да чуе нищо повече за коронавирус, мутации и нови варианти на вируса", ​​каза Шолц. "Но не можем да си затваряме очите за вълната, която ще се стовари върху нас."

Днес португалското правителство въведе нови меркиШведското правителство обяви нови ограничения, свързани с коронавирус, в опит да ограничи разпространението на Омикрон. Италия отчете рекорден брой случаи за повече от година.

Германският орган за инфекциозни болести зове за по-строги Covid мерки

Германският орган за инфекциозни болести зове за по-строги Covid мерки

От института "Роберт Кох" настояват за незабавно ограничаване на контактите