Шотландската национална партия спечели трета „историческа" победа на изборите за шотландски парламент, но не събра достатъчно места за мнозинство, съобщават британски медии.

Лейбъристите пък отстъпиха второто място на шотландските тори, а пък Зелените изпратиха либералдемократите на пета позиция.

Лидерът на Шотландската национална партия обяви историческа изборна победа
Обновена

Лидерът на Шотландската национална партия обяви историческа изборна победа

Печели за трети път

Шотландските националисти събират 63 места (49%) при необходими 65 за мнозинство в 129-местния парламент. В сравнение с изборите преди 2011 година партията губи 6 места.

Изненадващо Консервативната партия зае второ място с 31 места (24%), като в сравнение с предишния вот печели 16 места. Трети са лейбъристите с 24 места (19%), но губят цели 13 места. Други партии вземат 6 места или плюс 3 места, а либералдемократите събират 5 места.

В Уелс лейбъристите остават доминираща партия, но се очаква да не съберат достатъчно места за мнозинство в уелския парламент. Лейбъристката партия печели 29 места при необходими 31 за мнозинство в 60-местния парламент. В сравнение с 2011 година партията губи едно място. Партия на Уелс (Плейд Къмри) е втора с 18% или 12 места – печели едно място в сравнение с предишните избори. Консервативната партия е трета с 11 места, губейки три места.  Либералдемократите  вземат едва 1 място, но губят 3. Добра нощ за британската Партия на независимостта, която печели 7 места в Уелс.

Окончателните резултатите за местните съвети в Англия и за кмет на Лондон, и в Северна Ирландия се очакват по-късно днес и в събота.

Като цяло в Англия лейбъристите се представиха по-добре от очакваното, губейки по-малко места от прогнозираното. Лейбъристите печелят 680 места в общински съвети, а консерваторите са втори с общо 375 места.