Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че ще се противопостави на ново облекчаване на дълга на Гърция. Само преди ден финансовите министри от еврозоната се съгласиха да разгледат възможността за предстоящи разговори по темата, съобщава „Франс прес”.

Честно казано нямам убедителен аргумент, който да представя пред германските законодатели или пред германското обществено мнение, към което имам бюджетни отговорности”, изтъкна той, имайки предвид оказване на подкрепа за облекчаване на дълга на Гърция.

Според Шойбле всяка дискусия за облекчаване на гръцкия дълг ще бъде дебат „за престиж, а не по същество”.

Той обаче призна, че дебатът вече е открит, но Германия има „добри аргументи” срещу допълнително облекчаване на финансовата тежест на балканската държава, която вече два пъти получи "подстрижка" на дълга си.

Миналият юли гръцкият премиер Алексис Ципрас си осигури трета международна програма за Гърция за последните пет години, която е в размер на 86 милиарда евро, но само в замяна на тежки реформи. Обаче една от малкото дадени отстъпки на Гърция е облекчаване на дълга, ако ключовите реформи бъдат прокарани.

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви вчера, че Гърция е постигнала достатъчно напредък в прокарването на реформи, за да започнат разговори за ново облекчаване на дълга.

Намаляването на дълга също е ключово искане на Международния валутен фонд, тъй като фондът вярва, че нито една икономическа програма няма да помогне.

Прогнозите на ЕС са, че гръцкият дълг ще се увеличи до 185% от БВП през 2016 година.