Германският канцлер Ангела Меркел свидетелства пред парламентарна комисия, която разследва предполагаеми шпионски практики от страна на САЩ в европейската държава, както и действията на германското разузнаване, съобщава "Фокс нюз".

Канцлерът защити позицията си, че "шпионирането сред приятели" е неприемливо.

Снимка 278910

Източник: ЕПА

Парламентарната комисия разследва дали Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала в Германия, а също така връзките на американското разузнаване с германските си колеги.

Разследването започна година след разкритията на бившия сътрудник на американската агенция Едуард Сноудън през 2013 г. за секретни програми на САЩ за подслушване. От информацията стана ясно, че американците са подслушвали германското правителство, включително Меркел, което доведе до дипломатически скандал между Берлин и Вашингтон.

Тогава Ангела Меркел обяви, че "шпионирането сред приятели" е неприемливо. Но впоследствие беше разкрито, че германското разузнаване е сътрудничило на САЩ в шпионирането на европейски компании и правителства.

"Моят стандарт е, че шпионирането сред приятели е неприемливо и ако се случи, ние трябва да се намесим", каза тя пред депутати.

Запитана как се е почувствала, след като за първи път чула за разкритията на Сноудън, Меркел отговори, че е имала достатъчно опит и е знаела, че това е казус от голяма важност.

Снимка 278912

Източник: ЕПА

Тя също защити неуспеха на Германия да сключи споразумение със САЩ за прекратяване на шпионските практики между двете страни. През лятото на 2013 година, малко преди парламентарните избори, канцлерът настояваше за подобна сделка с Вашингтон.

От германска страна "аз съм убедена, че имаше много интензивна работа", но в крайна сметка тези усилия не доведоха до резултат, изтъкна тя.

Меркел подчерта важността и затруднението да се "намери правилният баланс между свобода и сигурност".