Министерството на земеделието на Китай съобщи, че така нареченият "G4" щам на свински грип не е нов и не заразява или разболява хора и животни толкова лесно. Ведомството отхвърли публикуваното по-рано тази седмица проучване, информира "Ройтерс".

Тази седмица китайски учени публикуваха проучване в американския журнал PNAS, в което предупреждават за нов щам свински грип, който има потенциал да предизвика пандемия.

Китай омаловажи заплахата от нова пандемия от свински грип

Китай омаловажи заплахата от нова пандемия от свински грип

Експертите заключиха, че размерът на извадката е малък и не е представителен

Но Министерството на земеделието на Китай подчерта, че изследването е тълкувано от медиите "пресилено и по нефактологичен начин".

Анализ на ведомството заключава, че включените в публикуваното изследване проби са твърде малко, за да бъдат представителна извадка, а също така в научната статия липсват адекватни доказателства, които да показват, че щамът G4 се е превърнал в доминиращ сред свинете.

В Китай откриха нов свински грип с потенциал да предизвика пандемия

В Китай откриха нов свински грип с потенциал да предизвика пандемия

Наречен G4, генетично произлиза от щама H1N1

Министерството е достигнало до заключенията след организиране на семинар за отражението на щама G4 върху индустрията и общественото здраве. На семинара са участвали китайски ветеринари и здравни експерти, както и водещите автори на публикуваното изследване.

Участниците са се съгласили, че щамът G4 не е нов, допълва министерството. Още повече вирусът е наблюдаван от Световната здравна организация и съответните китайски агенции от 2011 г.