"Ще ги накараме да си платят". Това предупреждение отправи Северна Корея след поредно изпитание на оръжия. Пхенян нападна САЩ и Южна Корея, информира "Ройтерс".

Северна Корея изстреля ракети за четвърти път за по-малко от две седмици, обяви Южна Корея, докато Пхенян предупреди, че враждебните действия срещу КНДР "достигнаха опасна линия".

Северна Корея пак е изстреляла ракета

Северна Корея пак е изстреляла ракета

Опитът е засечен от САЩ и Южна Корея

КНДР критикува военните учения между САЩ и Южна Корея и използването на високотехнологични оръжия. Пхенян подчерта, че се ангажира да следва дипломацията и ще изчака до края на годината САЩ да смекчат политиката на санкции и политическия натиск над ядрената и ракетна програма на държавата.

Но ако Вашингтон и Сеул пренебрегнат многократните предупреждения на КНДР, "ще ги накараме да платят висока цена", предупреди говорител на севернокорейското външно министерство.

Северна Корея изстреля още две балистични ракети

Северна Корея изстреля още две балистични ракети

Те са прелетели 250 км и са паднали в морето...

Доналд Тръмп омаловажава изпитанията на КНДР, като твърди, че те не нарушават споразуменията с Ким Чен-ун. Анализатори вярват, че тестовете имат за цел да подобрят военните възможности на КНДР и да окажат натиск върху Вашингтон да направи по-големи отстъпки.

Генщабът на Южна Корея съобщи, че Пхенян изглежда е изпитал две балистични ракети с малък обсег, които са били изстреляни от западното крайбрежие на КНДР, на около 125 километра югозападно от Пхенян. За четвърти път КНДР прави изпитания от 25 юли.

Северна Корея е изстреляла най-малко 1 ракета с малък обсег

Северна Корея е изстреляла най-малко 1 ракета с малък обсег

Възможно е ракетите да са били две…

Ракетите са прелетели 450 километра и са достигнали височина от 37 километра, поясняват от генщаба. Разузнавателните агенции на САЩ и Южна Корея смятат, че имат подобни характеристики като ракетите, изстреляни от 25 юли.

Според южнокорейски военен експерт последното изпитание е важно, защото 450 километра полет означава, че Южна Корея е в обсега на такъв тип ракети.

Министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че ракетното изпитание е в противоречие с духа за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

Доклад на ООН от вчера показва, че Пхенян продължава да развива ядрената и ракетната си програма. Прибягва до кибератаки, за да инвестира в програмата.

КНДР: Изпитахме реактивна система за залпов огън, а не балистични ракети

КНДР: Изпитахме реактивна система за залпов огън, а не балистични ракети

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун ръководи изпитателен пуск на нова реактивна система за залпов огън

Говорител на външното министерство на КНДР обяви, че страната е ангажирана да разреши въпросите с диалог, но и съвместните учения на САЩ и Южна Корея са в нарушение на обещанието на Тръмп към Ким.

Пхенян ще бъде принуден да търси нов път, както ние показахме, ако САЩ и Южна Корея продължат с враждебните военни действия, отбелязва представителят.

Доставянето на американски изтребители Ф-35А в Южна Корея, посещението на ядрена подводница на южнокорейско пристанище и американските изпитания на балистични ракети са сред стъпките, които принуждават КНДР да разработва свои оръжия. САЩ и Южна Корея продължават да говорят за диалог. Но когато решат да се отдръпнат, те точат меча, за да ни навредят, обяви говорителят.

КНДР: Предупредихме Сеул с изпитанието на ново тактическо управляемо оръжие

КНДР: Предупредихме Сеул с изпитанието на ново тактическо управляемо оръжие

Пусковете целяха да изпратят "официално предупреждение" към "южнокорейските войнолюбци"

Южнокорейска медия съобщава, че военните учения със САЩ са започнали в понеделник. Те предимно ще включват компютърни симулации.