Лидерът на турската опозиция обеща да репатрира милиони бежанци в родните им страни, втвърдявайки риториката си преди горещо оспорвания втори тур на изборите следващата седмица, пише "Политико".

В реч в четвъртък Кемал Кълъчдароглу заяви, че неговият съперник, дългогодишният президент Реджеп Тайип Ердоган, е "съзнателно допуснал десет милиона бежанци в Турция", като каза, че действащият президент е поставил "на разпродажба турско гражданство, за да получи вносни гласове".

"Тук обявявам: ще изпратя всички бежанци обратно у дома, след като бъда избран за президент, точка", заяви той, според турските медии.

Турция е дом на най-големия брой бежанци по света, приемайки приблизително четири милиона разселени хора, много от Сирия и други арабски страни.

През 2016 г., докато континентът се бореше с нарастваща бежанска криза, ЕС подписа споразумение с Анкара, "насочено към спиране на потока от незаконна миграция през Турция към Европа". Страната е получила около 10 милиарда евро хуманитарна помощ, за да помогне на тези, които бягат от конфликти в Близкия изток и Африка.

Кълъчдароглу ще се изправи срещу Ердоган на напрегнат втори тур на изборите на 28 май, след като нито един от кандидатите не спечели повече от 50 процента от гласовете на първия тур миналия уикенд.

Докато 74-годишният либералдемократичен икономист Кълъчдароглу се надяваше да извлече печалба от нарастващия гняв от начина, по който правителството се справя с икономиката и земетресенията, оставили 50 000 жертви през февруари, той остана втори, осигурявайки си по-малко от 45 процента срещу 49 процента на Ердоган. Сега той е изправен пред тежка борба за свалянето на Ердоган на втория тур.

Кълъчдароглу преди това се е ангажирал да върне разселените сирийци в родината им в рамките на две години.

Турската опозиция оспорва гласуването в хиляди секции

Турската опозиция оспорва гласуването в хиляди секции

Всички срокове за оспорването са спазени