Шведската академия ще възобнови присъждането на Нобеловата награда за литература и ще съобщи лауреатите за 2018 г. и 2019 г., обявиха от Нобеловата фондация, цитирани от ДПА.

Решението е взето по време на среща на борда на фондацията.

Нобеловите награди обикновено се съобщават всеки октомври.

Затвор за мъжа в центъра на сексскандала с Нобеловата награда за литература

Затвор за мъжа в центъра на сексскандала с Нобеловата награда за литература

Жан-Клод Арно иначе е голяма културна фигура в Швеция

През май 2018 г. от фондацията и Шведската академия, която избира нобеловите лауреати за литература, се съгласиха да отложат наградата за годината след избухването на сексуален скандал, който обхвана академията. Също нарушаване на правилата за избягване на конфликт на интереси доведе до дълбоки разногласия между членовете.

От миналата година академията се опитва да се прегрупира.

Членовете на академията се избират до живот. Един резултат от възникналата през 2018 г. криза е промяна в правилника от 1786 г., която позволява на членове да напускат.

Сред членовете, които напуснаха, е Сара Даниус, която през 2015 г. се превърна в първата жена, избрана за постоянен секретар. През януари поетесата Катарина Фростенсон също напусна организацията. Нейният съпруг, французинът Жан-Клод Арно, беше осъден по две обвинения в изнасилване през декември 2018 г. Той обжалва присъдата.

Фростенсон, член от 1992 г., отрича твърдения, че е подала информация на нобелови лауреати за литература за съпруга си.

През ноември академията съобщи, че още петима членове ще се присъединят към 5-членния Нобелов комитет, за да помогнат при избирането на лауреатите.

Без Нобелова награда за литература през 2018-а заради сексскандала

Без Нобелова награда за литература през 2018-а заради сексскандала

Най-големият скандал, разразявал се около Нобеловите награди

Фондацията отбелязва в съобщение, че промените са "важни" и вярват, че ще помогнат за възстановяването на доверието, но поясняват, че ще отнеме време.

Най-вероятно двамата нобелови лауреати за литература ще бъдат съобщени едновременно.