Шведският производител на стомана SSAB ще инвестира 4.5 милиарда евро в изграждането на "мини-завод" на зелена енергия в град Лулеа, Швеция, съобщиха от Reuters по днешни данни на компанията.

Компанията ще затвори настоящата производствена система, която работи на принципа на доменните пещи, след като новият завод бъде завършен. Това ще позволи 7% намаление на общите емисии на CO2 в Швеция, по данни на сайта на SSAB.

Пускането в експлоатация на завода, която ще има годишен капацитет от 2.5 милиона метрични тона, се очаква до края на 2028 г., а пълният му капацитет ще бъде реализиран година по-късно.

"Новият мини-завод ще има по-добра позиция заради по-ниски фиксирани разходи, по-висока ефективност, по-кратки срокове за изпълнение и елиминирани емисии на въглероден диоксид", посочват от SSAB.

Производството в заводите на SSAB е най-големият източник на въглеродни емисии в Швеция и Финландия. От компанията твърдят, че проектът ще има положително въздействие върху емисиите и печалбите.

По-рано SSAB представиха и план за разходи в размер на близо 4.5 милиарда евро за цялостна декарбонизираща трансформация на компанията, което включваше и "мини-завод" във Финландия. Допълнително, след промените на шведския завод Oxelösund се очаква и намаление с 3% на общите емисии на въглероден диоксид в страната.

След дълго чакане Швеция вече е официален член на НАТО

След дълго чакане Швеция вече е официален член на НАТО

"Добрите неща идват при тези, които чакат", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън