Парламентът на Швеция подкрепи лидера на социалдемократите Стефан Льовен за премиер на страната. Льовен получава втори мандат, с което се слага край на повече от четиримесечна криза, информира "Ройтерс".

Льовен постигна историческо споразумение с центристите, либералите и Зелените през миналата седмица. В коалицията участват дясноцентристки и лявоцентристки партии с цел да се предотврати участие на антиимигрантската партия "Шведски демократи" в прокарването на политиките.

Швеция излиза от политическата криза?

Швеция излиза от политическата криза?

Четиримесечната политическа криза в Швеция може би е към своя край

Льовен беше подкрепен от 115 депутати, докато 153 гласуваха против него, а 77 се въздържаха. Според шведското законодателство кандидатът е избран за премиер, ако в законодателния орган не се събере мнозинство срещу издигнатата кандидатура ( 175 гласа в 349-местния парламент).

Социалдемократите и Зелените (115 депутати) го подкрепиха, а десноцентристкият блок гласува против кандидатурата му. Три по-малки партии, центристите, либералите и левите, се въздържаха.

В Швеция премиерът може да управлява до сформиране на мнозинство срещу него.

Партиите отказват да се коалират с "Шведските демократи", третата най-голяма партия в страната, която постигна исторически резултат на парламентарните избори на 9 септември 2018 г.

Политическата криза в Швеция продължава вече трети месец

Политическата криза в Швеция продължава вече трети месец

200 срещу 116 депутати гласуваха против Льовен

Резултатът от днешното гласуване беше очакван, след като председателят на парламента Андреас Норлен официално номинира Льовен за премиер преди два дни.

Новият стар премиер ще обяви министрите и кабинета в понеделник.

Днешното гласуване на кандидат за премиер беше третото от изборите през септември 2018 г.

Политическата криза в Швеция се задълбочи

Политическата криза в Швеция се задълбочи

Риксдагенът гласува против (195 срещу 154 депутати)

Новото правителство ще намали данъците и регулациите на пазара на труда и на пазара на недвижими имоти - рязък завой към десни политики, което вероятно няма да се хареса на много традиционни поддръжници на социалдемократите.