Четиримесечната политическа криза в Швеция може би е към своя край, след като шведски медии съобщават, че е постигнато споразумение за коалиционно управление, информира The Local.

Швеция завива на дясно?

Швеция завива на дясно?

Провеждат се важни парламентарни избори

Местният вестник Aftonbladet пише, позовавайки се на източници, че социалдемократите и Зелената партия са постигнали споразумение с Центристката партия и либералите.

Политическата криза в Швеция се задълбочи

Политическата криза в Швеция се задълбочи

Риксдагенът гласува против (195 срещу 154 депутати)

Всекидневникът Dagens Nyheter е видял документа, подписан от лидерите на четирите партии. В него се казва: "Нашите партии имат различни идеологически отправни точки, но ние сме обединени в принципите на демокрацията".

Всяко споразумение ще трябва да бъде потвърдено от парламентарните групи на четирите партии на срещи в петък и през уикенда. За сряда е планирано гласуване за избиране на министър-председател. Социалдемократите и Центристката партия ще проведат партийните срещи в петък, докато съвещанието на либералите е за неделя.

Дясноцентристкият Алианс получи мандат за съставяне на правителство в Швеция

Дясноцентристкият Алианс получи мандат за съставяне на правителство в Швеция

Опозиционната 4-партийна коалиция спечели 143 места в 349-местния парламент

Според шведската система се изисква мнозинството да не гласува против предложения кабинет. Следователно партии могат да позволят коалиция да управлява като се въздържат да гласуват, което понякога се нарича "толериране" на правителството или предлагане на "пасивна подкрепа".

Премиерът на Швеция пада от власт

Премиерът на Швеция пада от власт

След като загуби вот на недоверие в парламента

Настоящият премиер и лидер на социалдемократите Стефан Льовен вероятно ще оглави новото правителство.