Шведското парламентарно мнозинство в подкрепа на готовността за присъединяване към НАТО като възможен вариант на политика за сигурност се появи за първи път, след като крайнодясната партия "Шведски демократи" промени позицията си по отношение на военния алианс, съобщава "Ройтерс".

Правителството обаче, което решава външната политика и политиките за сигурност, остана против приемането на такъв "вариант на НАТО".

Въвеждането на "опция за НАТО" не би означавало, че Швеция ще кандидатства за членство в ръководения от САЩ западен алианс, а по-скоро Швеция ще го обмисли, ако бъде счетено за необходимо за сигурността.

"Шведски демократи" заявиха, че все още се противопоставят на членството в НАТО като такова, но сега предпочитат да се възползват от такъв вариант, за да приведат шведската отбранителна политика в позицията на "опцията за НАТО" като съседна Финландия.

"Ние отдавна се застъпваме за сключване на отбранителен съюз с Финландия и сега предприемаме решителна стъпка в тази посока", заяви лидерът на шведската демократическа партия Джими Акесон.

"След като Швеция обяви така наречения вариант за НАТО, като Финландия, ние укрепваме сигурността в нашия непосредствен регион."

Други скандинавските страни Норвегия, Дания и Исландия са членки на НАТО.

Парламентарната комисия по отбрана и външни работи реши в сряда да призове правителството следващата седмица да добави "опция за НАТО" към политиката на сигурност.

Четири партии в парламента изрично подкрепят присъединяването на Швеция към НАТО, но не и управляващата коалиция на малцинството, състояща се от социалдемократите и зелените.

Външният министър Ан Линде от социалдемократите заяви, че правителството няма такива планове. "Този ​​вид внезапни промени, основани на сравнително слаби мнозинства, не са добри. Това подкопава доверието в шведската политика за сигурност."

Правителството остава убедено, че нацията е най-добре с независимостта си от съюзи и че това допринася за сигурността в Северна Европа, добави тя.

НАТО, сега с 30 членове, е основана през 1949 г., за да се противопостави на заплахата от комунистическия Съветски съюз, който се разпадна през 1991 г. Постсъветска Русия обвини НАТО в насърчаване на нестабилност в Европа. Някои анализатори казват, че оставайки извън НАТО, Швеция се чувства по-сигурна от Москва.

Швеция е неутрална по време на Втората световна война и не е нападната от нацистка Германия.

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

Десетки висши пенсионирани дипломати и офицери от САЩ, Русия и Европа призовават за спешен диалог