Шведските власти разследват как над две атомни електроцентрали в Швеция - "Форсмарк" и "Оскарсхамн", са се озовали дронове с неизвестен произход, съобщи Би Би Си. Уточнява се, че безпилотните апарати прелетели през охраняваната зона на централите. Официален представител на правоохранителните органи определи инцидента като много сериозен. Междувременно властите изпратиха допълнителни военни сили на о. Готланд и укрепват отбраната на страната заради нарасналата агресивност на Русия.

Съобщава се също, че след появата на дроновете, към двете АЕЦ незабавно са изпратени патрулни коли, хеликоптери и шведски безпилотни летателни апарати. Известно е, че единият от неидентифицираните дронове, който е прелетял над "Форсмарк", е успял да се изплъзне. От полицията уточняват, че става дума за апарат с големи размери, способен да преодолява силата на вятъра.

Полицията разследва данни за още един подобен случай - дрон е забелязан и над АЕЦ "Рингхалс", който е най-голямата в страната.

Швеция засилва патрулите на стратегически остров в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия

Швеция засилва патрулите на стратегически остров в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия

Швеция не е член на НАТО, но има тесни връзки с атлантическия алианс

На фона на провокираното от Русия напрежение по границата с Украйна и засилената активност на руския военен флот шведските власти изпратиха допълнителни бойни формирования на остров Готланд в Балтийско море. Няколко десетки военни вече патрулират по улиците - в тази дейност са включени 10 бронирани коли.

Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист заяви пред шведското радио, че контролът върху Готланд е от голямо значение за сигурността в Балтийско море.

"Готланд е много важна цел. Който контролира Готланд, има голямо влияние в Балтийско море. Ако на Готланд бъде разположено някакво друго оръжие, това засяга Швеция, Финландия и целия Балтийски регион. Така че, Готланд и другите острови в Балтийско море играят важна роля." - пояснява министърът.

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

По-рано същото направи и Финландия...

AFP цитира изявление на шведските военни от четвъртък, в което се казва, че се изпращат войски в няколко региона "във връзка с нарасналата активност на Русия в Балтийско море".

По данни на естонската обществена медия EER, засилените мерки за сигурност са свързани с това, че "в сряда в Балтийско море навлязоха три десантни кораба, които пред това бяха базирани на Колския полуостров в Русия".

След анексирането на Крим от Русия, Швеция увеличи военните си разходи и започна да укрепва отбраната си. AFP хише, че страната, която не е воювала от два века, през 2017 г. върна задължителната военна служба, а през януари 2018 г. отново разположи на остров Готланд постоянен гарнизон.

Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО, върви срещу отбранителната ѝ стратегия

Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО, върви срещу отбранителната ѝ стратегия

"Предложенията за нов ред за сигурност биха разрушили основите на нашата структура на политиката за сигурност"