Адвокатът на основателя на Уикилийкс Джилиан Асандж - Марк Стивънс, подозира, че властите в Швеция са поискали екстрадацията на австралиеца от Великобритания, за да може след това да бъде предаден на САЩ, съобщава Интерфакс.

„Разбрахме, че шведите ще оттеглят обвиненията срещу Джулиан, ако американците го „получат", заяви Стивънс в интервю за германския вестник „Zeit."

Според адвокат Стивънс първоначално Швеция е повдигнала обвинение за сексуално престъпление срещу клиента му с една единствена цел - да спечели време, докато САЩ подготвят обвинението си срещу Асандж в нарушаване на закона при публикуването на секретните документи на Държавния департамент.

В момента срещу Джулиан Асандж се води разследване по обвинение в престъпление т сексуален характер, извършено в Швеция. Той беше задържан в Лондон, а след това пуснат под гаранция.

Молбата на шведските власти за екстрадиция на Джулиан Асандж ще бъде разгледана от британския съд на 6 и 7 февруари. Датата за начало на процеса по искането на шведската страна беше оповестена след 10-минутно изслушване в зала в южен Лондон.