Швеция обвини Световната здравна организация (СЗО) в "напълно погрешно тълкуване" на шведските данни за коронавируса, след като организацията постави скандинавската държава сред 11 страни, които отчитат увеличение на заразените с новия вирус, информира АФП.

Спада доверието на хората в Швеция, че властите могат да се справят с коронавируса

Спада доверието на хората в Швеция, че властите могат да се справят с коронавируса

Либералният подход губи все повече привърженици

СЗО направи "тотална грешка", заяви главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, чиято страна се превърна в пример за по-либерален подход в борбата с коронавируса.

"Ние имаме увеличение на случаите, защото започнахме да правим повече тестове в Швеция през последната седмица", обясни той и добави, че "всички други параметри" показват, че броят на сериозните случаи намалява.

Вчера от европейското бюро на СЗО съобщиха, че Швеция е сред 11 държави, които отчитат "ускорено предаване" на коронавируса, на което ако не бъде отговорено, може да тласне здравните системи към ръба.

Останалите 10 държави в списъка са предимно по-бедни страни от Източна Европа и Централна Азия, които също влизат към европейското бюро на СЗО.

Коронавирус: Нов удар върху надеждите на Швеция за стаден имунитет

Коронавирус: Нов удар върху надеждите на Швеция за стаден имунитет

Само около 6,1% от шведите са развили антитела

В Швеция са починали 5230 души.

Броят на приетите в интензивно отделение е на много по-ниско ниво и дори смъртните случаи започнаха да намаляват, увери Тегнел и добави, че сега са на ниво, при което не умират повече хора в сравнение със същите седмици миналите години.

Според Агенцията за обществено здраве на Швеция около 10 души умират от коронавирус на ден в интензивно отделение в сравнение с 45-50 на ден през април.

Тревожни данни от Швеция

Тревожни данни от Швеция

Скандинавската страна не може да овладее пандемията