Министърът на здравеопазването на Швейцария заяви, че нови мерки заради увеличаването на заразените с коронавирус в момента са "малко вероятни", предаде "Ройтерс".

Броят на случаите се е утроил през последните дни в сравнение с данните от юни, което предизвика опасения, че може да се наложи отново да се засилят ограниченията за справяне с втора вълна от COVID-19.

Висш съветник на правителството препоръча носенето на маски да е задължително на закрито и размерът на събитията, които в момента са ограничени до 1000 души, да бъде ограничен до 100.

"В такава несигурна ситуация нищо не е невъзможно", каза Ален Берсет пред вестник Tages-Anzeiger. "Но ми се струва малко вероятно", каза той, когато го попита дали обмисля национални ограничения.

"Драстичните" национални стъпки, включващи затваряне на магазини и училища, бяха стартирани през март, след като Швейцария видя как пандемията е засегнала други страни, поясни министърът.

Хората трябваше да спазват правилата за социално дистанциране, за да проверят ръст на скорошното покачване на случаите, добави той.

Досега в Швейцария са регистрирани 35 746 случая, при 4 306 смъртни случая от население от 8,6 милиона.

"Гледам със загриженост, че дисциплината намалява. Има хора, които отново се ръкуват - каза Берсет. "Това е голяма грешка", смята той.

"Все още не знаем достатъчно как сезонът се отразява на вируса. Но почти сигурно ситуацията през есента няма да се подобри, а ще бъде трудна", допълва Берсет.