Швейцария обяви по-строги ограничения за справяне с втората вълна на коронавируса, ударила страната, включително задължение за носене на маски в цялата страна и забрана за мащабни публични събирания, предаде "Ройтерс".

Забраняват събирането на повече от 15 души на обществени места и маски трябва да се носят на всички закрити обществени места, обяви правителството след извънредно заседание.

Заповедта за носене на маски в обществения транспорт е разширена, за да обхване железопътни гари, летища, автобусни и трамвайни спирки, заяви правителството, замествайки набор от разпоредби, които се прилагаха в различни региони на Швейцария.

Задължението за носене на маска ще важи и за магазини, банки, църкви и кина, заяви правителството. Препоръчва се на хората да работят от вкъщи, ако могат.

Швейцария запазва 5,3 милиона дози ваксина на AstraZeneca

Швейцария запазва 5,3 милиона дози ваксина на AstraZeneca

Чакат клиничните изпитания и оценката на регулаторния орган на страната

"Степента на заразяване с COVID-19 се е увеличила с много бързи темпове", каза швейцарският президент Симонета Сомаруга. "За разлика от преди, той засяга всички кантони и всички възрастови групи", допълва тя.

"С настъпването на зимата е много важно да се забави разпространението на вируса сега. Всеки ден има значение. "

Швейцария, страна с 8,6 милиона души, отчете в петък най-високия дневен брой инфекции от началото на кризата с COVID-19 с 3 105 нови случая.

До момента 74 422 души са заразени с новия коронавирус и 1823 души са починали.

Сомаруга заяви, че правителството е готово да наложи по-драстични ограничения, ако новите не работят.

Швейцария решава на референдум за свободното движение с ЕС

Швейцария решава на референдум за свободното движение с ЕС

Социологическите проучвания показват обаче, че SVP няма да успее

Не е определен срок за това колко дълго мерките, предназначени да защитят както населението, така и икономиката, ще останат в сила, добави тя.

Здравният министър Ален Берсет потвърди, че втората вълна на коронавируса вече се е материализирала.

"Мога да кажа, че през последните 10 дни е тук втората вълна. Тя дойде по-рано и по-силна, отколкото си мислехме, но сме подготвени за ситуацията", поясни той.