Китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха в Узбекистан следващата седмица, каза руският пратеник в Пекин Андрей Денисов пред репортери в сряда, според руската държавна информационна агенция ТАСС, съобщава СиЕнЕн.

Очакваната среща на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще бъде първата среща лице в лице между двамата лидери, които са установили близки отношения, след руското нахлуване в Украйна по-рано тази година.

Това ще бъде и първото задгранично пътуване за Си от първите дни на пандемията на коронавирус и ще е само седмици преди голяма политическа среща в Пекин, където се очаква той да наруши традицията и да поеме трети мандат, затвърждавайки ролята си като най-могъщият лидер на Китай от десетилетия.

"Тази среща на върха обещава да бъде интересна, защото ще бъде първата пълноценна среща на върха след пандемията", каза Денисов, според ТАСС.

"Не искам да казвам, че онлайн срещите на върха не са пълноценни, но все пак пряката комуникация между лидерите е друго качество на дискусията... Планираме сериозна, пълноценна среща на нашите лидери с подробен дневен ред, по който всъщност сега работим с нашите китайски партньори", каза дипломатът.

В сряда лидер номер три на Китай Ли Джаншу, член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия, стана най-високопоставеният служител, напуснал Китай от 2020 г., когато пристигна във Владивосток, за да присъства на Източния икономически форум. Очакваше се Ли да се срещне с Путин в сряда, според ТАСС.

Очакваната среща следващата седмица между Си и Путин - и изборът на дестинация за първото задгранично пътуване на Си - сигнализира за важността на руските отношения за Китай, дори в лицето на международния удар срещу Москва след нейната непровокирана инвазия в Украйна по-рано тази година.

Москва и Пекин се очертаха като по-близки партньори през последните години, тъй като и двете страни са изправени пред напрежение със Запада, като Си и Путин обявиха, че двете страни имат "безгранично" партньорство седмици преди руската инвазия в Украйна. Оттогава Пекин отказва да осъди агресията, вместо това многократно обвинявайки НАТО и Съединените щати за конфликта.

На въпрос относно плановете за пътуване на Си до Централна Азия този месец, китайското министерство на външните работи в сряда каза, че не може да предостави никаква информация.

Потенциалното посещение в Централна Азия като първото официално посещение на Си извън Китай от началото на 2020 г. също би било реверанс към собственото му наследство в повишаването на международния профил на Китай през десетилетието му на власт. Си обяви своята водеща инициатива "Един пояс, един път" по време на посещение в Казахстан през 2013 г.

Срещата на ШОС ще се проведе на 15 септември в Самарканд, Узбекистан. Организацията е компрометирана от Китай, Индия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан.

Алфред Ву, доцент в Училището по публична политика на Лий Куан Ю в Националния университет на Сингапур, коментира, че решението на Си да предприеме рядко задгранично пътуване само седмици преди 20-ти партиен конгрес на Китай може да се тълкува като знак за увереността и силата на лидера.

"Това показва, че повечето решения относно договореностите за третия му мандат вероятно са взети... Наистина не мисля, че той е подложен на предизвикателство в страната", каза Ву.

Путин е един от малкото световни лидери, с които Си се е срещал лице в лице от началото на 2020 г. Руският лидер пътува до Пекин за зимните олимпийски игри през февруари тази година и беше смятан за най-видния световен лидер присъединете се към събитието, което редица западни нации бойкотираха, позовавайки се на спазването на правата на човека в Китай.

Именно на тази среща двамата очертаха своето партньорство "без ограничения" и пуснаха документ от 5000 думи, изразяващ общото си противопоставяне на "по-нататъшното разширяване на НАТО" и обещавайки "да останат изключително бдителни за отрицателното въздействие "Индо-тихоокеанска стратегия" на САЩ."

Китай продължи да говори против западните санкции срещу Москва и отказа да осъди Русия, докато китайските енергийни компании купуваха руски енергийни доставки на рекордни нива в полза на руския бизнес на фона на западните санкции.

Във вторник руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че е подписал споразумение за започване на прехвърляне на плащанията за газови доставки за Китай в юани и рубли вместо в долари, развитие, което бе споменато от Путин в обръщението му в сряда на Източния икономически форум.

Докато Русия и Китай бяха привлечени по-близо от неразбирателство със Запада, личните отношения между двамата лидери, в които Си описа Путин като свой "най-добър и верен приятел", също се смята, че укрепват динамиката на разбирателството на национално ниво.

Двамата лидери са разговаряли два пъти по телефона след нахлуването на Русия в Украйна, според официални източници. Последният им разговор, който бе на 69-ия рожден ден на Си, продължи тенденцията двамата лидери да празнуват рождените си дни, когато те съвпадат с дипломатически ангажименти.

Китай е "склонен да работи с Русия за насърчаване на солидарността и сътрудничеството между страните с възникващи пазари... и да настоява за развитието на международния ред и глобалното управление към по-справедлива и разумна посока", каза тогава Си.

Очакваното пътуване и срещата на върха в кулоарите този месец ще послужат само за укрепване на тези отношения, като само по себе си ще направят значително изявление за това къде сегашният и бъдещият лидер на Китай вижда предаността на страната си.

Ву в Синпур каза, че очаква срещата да консолидира още повече приятелството между Си и Путин - и между Китай и Русия. Той коментира, че не е изненадващо, че Си ще избере да се срещне с Путин вместо с лидери от САЩ или Европа в първото си задгранично пътуване след пандемията.

"Ако отиде в САЩ или Европа, вероятно ще се сблъска с много предизвикателства. Когато отиде при Путин, ще получи всякакви похвали от своя приятел, който се радва, че Си е силен човек", каза Ву.