Китай ще развива приятелски отношения с Иран при всякакви обстоятелства и възнамеряват да се противопоставят на намесата на външни сили във вътрешните работи на тази страна. Това изявление направи в сряда китайският президент Си Дзинпин, цитиран от ТАСС.

"Независимо от промените, които се случват на международната арена и в региона, страната ни непреклонно ще развие приятелски връзки с Иран", коментира той в разговор с президента на Иран Ебрахим Раиси за 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Франция настоя Иран да се върне към ядрените преговори

Франция настоя Иран да се върне към ядрените преговори

Ибрахим Раиси Макрон е поискал възобновяване на преговорите

Както подчерта китайският лидер, Пекин и Техеран трябва да се подкрепят взаимно при решаването на важни въпроси, засягащи ключовите интереси на двете държави. "Китай е против външна намеса във вътрешните работи на Иран, ние сме готови да засилим сътрудничеството с вас за обмен на опит", добави той.

Според Дзинпин, Китай се стреми да засили всестранното стратегическо партньорство с Иран. "Китай подкрепя вашите уместни искания за решаване на въпроси, свързани със Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран".

Той отбеляза също, че Пекин е готов взаимоизгодно да допринесат за поддържането на мира и стабилността в региона.

По-рано Китай обяви, че се заема със социалното и икономическо развитие на Афганистан.

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

САЩ искат бази и войски в Централна Азия, но Русия и Китай няма да им позволят