Сидни е напът да отчете най-влажната си година от 164 години насам, тъй като властите се готвят за големи наводнения в източната част на страната, а през следващите три дни се очаква да паднат още силни дъждове, съобщава Си Ен Ен.

Според официалните данни до тази сутрин в Сидни са паднали 2157 мм дъжд за годината - малко по-малко от рекордните 2194 мм, поставени през 1950 г.

Този ​​рекорд вероятно ще падне късно вечерта в петък и в събота, прогнозира синоптикът на Бюрото по метеорология Джонатан Хау.

Това е едва петият път, когато най-големият град в Австралия надхвърля 2000 мм дъждове за една година, откакто започва да се води статистика през 1858 г.

Австралия обявява бедствено положение заради наводненията

Австралия обявява бедствено положение заради наводненията

Бедствието в Нов Южен Уелс и Куийнсленд отне живота на 20 души и наводни хиляди домове през последните две седмици

Източното крайбрежие на Австралия е в плен на многогодишно дъждовно явление поради метеорологичния феномен "Ла Ниня", обикновено свързан с увеличени валежи, който три пъти през последните две години причини наводнения в предградията на Сидни и принуди десетки хиляди да напуснат домовете си.

Тъй като проливни дъждове се очакват в събота и неделя в голяма част от източната част на Австралия, властите предупредиха жителите на Сидни да внимават за внезапни наводнения и да стоят далеч от наводнените пътища.

Много язовири и реки вече са препълнени.

До края на годината се прогнозират още валежи поради рядката трета поред поява на феномена "Ла Ниня".

"С наближаването на пролетта и лятото ние все още сме в активния период на "Ла Ниня", така че може да очакваме все повече валежи и това наистина увеличава риска от наводнения", отбелязват от Бюрото по метеорология на страната.

Евакуираха десетки хиляди в Австралия заради най-тежките наводнения от десетилетия

Евакуираха десетки хиляди в Австралия заради най-тежките наводнения от десетилетия

13 души са загинали