Военният министър на САЩ Аштън Картър заяви, че решението да се предостави повече правомощия на американските командири да работят с афганистанската армия и да бомбардират талибаните ще увеличи използването и ефективността на американските сили в Афганистан, цитиран от АП.

Картър е на посещение в Афганистан, за да се срещне с американски командири, след като миналата седмица НАТО взе решение да запази на стабилно ниво военното си присъствие в страната на фона на засилените нападения от страна на талибаните.

По време на пресконференция с афганистанския президент Ашраф Гани Картър изтъкна още, че напредъкът на афганистанското правителство в прокарването на икономически и антикоропционни реформи е в основата да продължи подкрепата за страната.

Гани каза от своя страна, че правителството работи здраво за изкореняване на корупцията и за прокарването на така нужните икономически реформи.

Това е второто посещение на Картър във военна зона, след като преди това посети Ирак.

Военният министър на САЩ с необявено посещение в Ирак

Военният министър на САЩ с необявено посещение в Ирак

Това е четвъртото посещение на Картър

Според генерал Джон Никълсън 3 хиляди американски войници действат като съветници в Афганистан, 2 150 участват в антитерористични операции и 3 хиляди войници имат поддържаща роля.

Вчера Картър обяви, че САЩ ще изпратят допълнителни 500 войници в страната през следващите дни и седмици.

Миналата седмица Обама заяви, че ще държи 8 400 войници в Афганистан след тази година и че няма да ги намали до 5 500, както планираше.

Германия ще съсредоточи своите усилия към северната част на страната, Италия – западната, Турция – столицата Кабул, а САЩ ще поддържат присъствие в източната и южната част на Афганистан.

САЩ обещават да предоставят ежегодно по 3,5 милиарда долара помощ на афганистанските сили. Правителството в Кабул пък ще отдели 500 милиона долара. Останалите съюзници от НАТО ще допринесат с 1 милиард долара. Финансирането ще е за поддръжката на 352 хиляди афганистански полицаи и войници.