Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита заедно с Княз Кирил и Княгиня Мириам бяха гости на сватбата на престолонаследника на Люксембург Принц Гийом и белгийската графиня Стефани де Лануа, съобщават от пресцентъра на Симеон Сакскобургготски.

28-годишната графиня е от стара белгийска аристократична фамилия, завършила е филология на германските езици и говори свободно английски, френски, немски и руски. Принц Гийом официално носи титлата на престолонаследник от 2000 г., когато неговият баща, Великият Херцог Хенри, бе коронован. Завършил е политически науки във Франция и Великобритания.

Младоженците сключиха граждански брак на 19-ти октомври в Кметстовото на столицата, където кметът Кшавиер Беттел е извършил церемонията. На гала вечерята след това са присъствали всички гости, които вече са били пристигнали, сред които и Техни Величества и Н.Ц.В. Княз Кирил.

Църковната сватбена церемония се състоя в Катедралата на Люксембург Нотр Дам, на нея присъстваха държавни глави на различни европейски страни и представители на кралските фамилии на Белгия, Великобритания, Гърция, Дания, Испания, Йордания, Монако, Норвегия, Португалия, Румъния, Холандия, Швеция, Япония. Сред гостите са и Жозе Мануел Барозу, Председател на Европейската Комисия, тук бе и Жан Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата, както и еврокомисарят по правосъдие Вивиан Рединг.

Цар Симеон има близка роднинска връзка с Великия Херцон Жан, чийто баща е бил полубрат на Княгиня Мария Луиза Пармска, съпруга на Цар Фердинанд. Майката на настоящия Велик Херцог, е била принцеса Жозефин Шарлот Белгийска, т.е. принадлежи към фамилията Сакс-Кобург-Гота.

Освен роднинските отношения Цар Симеон се познава с Великия Херцог Жан, баща на настоящия Велик Херцог Хенри, от 1954г. и по този повод многократно е посещавал Херцогството.

В интервю за люксембургския вестник „Тагеблат", Негово Величество се обръща към младата двойка с пожелания за дълъг съвместен живот и да достигнат поне до златна сватба, каквато Техни Величества празнуваха тази година.