Сирия може да се превърне във федерална държава, ако този модел работи в страната. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

През уикенда в някои райони на Сирия влезе в сила примирие между сирийската правителствена армия и бунтовниците благодарение на усилията на Русия и САЩ. Отчетен е голям спад на смъртните случаи през уикенда, въпреки че бунтовниците обвиняват правителството в нарушаване на примирието.

Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура обяви, че възнамерява да възобнови мирните преговори между опозицията и сирийското правителство на 7 март, ако примирието като цяло се спазва и бъде предоставена повече хуманитарна помощ в обсадените райони.

Като резултат от разговори, консултации и обсъждания за бъдещото държавно устройство на Сирия...те достигнаха до вариант, че именно този федерален модел ще работи в изпълнение на задачата за запазване на Сирия като единна, светска, независима и суверенна страна, кой ще възрази на това?”, разясни Рябков.

През септември 2015 година сирийският президент Башар Асад не изключи идеята за федерализъм, но поясни, че всяка промяна трябва да бъде в резултат на диалог сред сирийците, а също така да се проведе референдум за въвеждане на необходимите промени в конституцията.

Рябков каза още, че Москва няма да възрази на друг модел за Сирия при условие, че не е написан под нечий диктат някъде на 1000 километра извън Сирия.