Сирийският град Алепо е почти сравнен със земята след офанзива на силите на президента Башар Асад, подкрепяни от руски въздушни удари, продължила повече от година.

Сградите са разрушени, тези хора, които са оцелели, са тероризирани, гладуват и са напълно отчаяни. Под разрушените сгради все още има мъртви тела.

Сега Алепо, почти напълно унищожен, се контролира от Асад и сирийското правителство иска светът да посети града като туристическа дестинация, за да види какво е останал от него, съобщава АФП.

Тази седмица сирийското правителство рекламира Алепо, както и други дестинации в Сирия, по време на Международното туристическо изложение Fitur в Мадрид, където се "популяризират" атракциите на страната пред света.

За първи път от 2011 г. Сирия участва на изложението.

На събитието също така се рекламираха римските останки в Палмира. Градът до преди около година беше под контрола на ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Тази година е време да възстановим Сирия и икономиката си", каза Басам Барсик, маркетингов директор към сирийското министерство на туризма.

Барсик добави, че през миналата година Сирия е посетена от 1,2 милиона чужденци, въпреки че в данните се включват и тези от съседен Ливан, които са били в страната само за един ден.

Тази година целта ни е два милиона души, поясни Барсик.

Той подчерта, че религиозните дестинации все още привличат туристи.

Дамаск, Тартус и Латакия са едни от посещаваните места.

През 2017 г. армията контролираше по-голямата част от страната и това беше в голяма помощ за рекламиране на Сирия в чужбина като туристическа дестинация, отбеляза сирийският служител.

Повечето държави съветват гражданите си да не пътуват до Сирия.