Сирийската противовъздушна отбрана е свалила няколко ракети, изстреляни от израелските военни самолети в понеделник вечер в близост до централния исторически град Палмира, съобщиха държавните медии, цитирани от АП.

Сирийската държавна телевизия не даде повече подробности за ударите, като последната засегна централна Сирия след три седмици.

Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана във Великобритания, наблюдател на войната на опозицията, заяви, че израелските удари са насочени към ирански и подкрепяни от Иран бойци в пустинята близо до Палмира.

Няма данни за жертви и ранени.

Израелските военни самолети са прелетели и над съседния Ливан.

Иран е силен привърженик на сирийския президент Башар Асад и изпрати хиляди бойци, подкрепяни от Иран, да се бият заедно с войските му в деветгодишния конфликт в Сирия.

Израел обвини свой гражданин в шпионаж за Иран

Израел обвини свой гражданин в шпионаж за Иран

Преговарял с иранското разузнаване за набиране на израелски араби за терористични атаки

Ударите дойдоха часове след като министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф беше на посещение в Дамаск, където се срещна с Асад и сирийския му колега.

В миналото Израел е използвал въздушното пространство на Ливан за извършване на атаки срещу Сирия, а израелските дронове и бойни самолети летяха над Ливан по-рано в понеделник.

Няма коментар от страна на Израел.

Миналия месец израелските военни самолети изстреляха ракети по въздушна база Шайрат също в централната провинция Хомс.