Без фракове, но с нечувани нарушения на кралския протокол премина вчера приемът в Бъкингамския дворец, даден от кралица Елизабет Втора за лидерите от Г-20, пишат днес британските вестници, цитирани от БТА.

Напълно се оправдаха опасенията на запознатите с етикета на монархията, които предупреждаваха, че президентската двойка на САЩ не е достатъчно информирана от съответните служби на Белия дом за правилата на обръщение към монарха.

В резултат на това днешните британски вестници публикуваха снимки, на които се вижда как съпругата на президента на САЩ е сложила ръка на рамото на британската кралица Елизабет Втора. Тези фотографии, направени в гръб, шокираха цялото светско общество в Обединеното кралство.

Докато двете жени стоели една до друга, говорейки си за разликата във височината си, Кралицата сложила ръка на гърба на г-жа Обама, която малко по-късно направила същото, коментира вестник Таймс.

Според съществуващия протокол, създаден още в Средновековието, никой няма право да докосва британския монарх.

Кралицата обаче може да докосне всеки поданик или чужденец, но за подобни случаи носи ръкавици. Ето защо на приема за лидерите на Г-20 Елизабет Втора бе сложила ръкавици, в бял цвят.

Изглежда новата американска администрация си е направила и някои изводи по отношение на подаръците за британските официални лица.

Агенцията припомня, че при неотдавнашното посещение на британския премиер Гордън Браун във Вашингтон, Обама му подарил видеотека с 30 DVD- та с американски филми, но когато Браун се прибрал у дома, го очаквало голямо разочарование - дисковете били с американски формат и европейската техника не могла да ги "прочете".

Затова сега Обама подари на кралица Елизабет Втора "Айпод", на който са записани епизоди от посещението й в САЩ през 2007 г. Както съобщават дворцовите служби портативното устройство работи добре.

Макар Елизабет Втора да няма намерение да се обзавежда с мобилни телефони, тя внимателно следи техническите новости и може да си служи с Айпод.