Скандал в румънската политика за номинацията на страната за еврокомисар, информира АФП.

Сваленият от власт бивш премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви, че е предложила нова номинация за европейски комисар. Решението беше определено от президента на балканската държава като "безотговорно", след като правителството на Дънчила падна преди две седмици при вот на недоверие в парламента.

Фон дер Лайен подкрепи номинациите на Франция и Унгария, иска бързи действия от Румъния

Фон дер Лайен подкрепи номинациите на Франция и Унгария, иска бързи действия от Румъния

Урусла фон дер Лайен също засили натиска върху Румъния да излезе с нова кандидатура за еврокомисар

Новоизбраният състав на Европейската комисия, която ще бъде оглавявана от Урсула фон дер Лайен, се очаква да започне работа от 1 декември, което означава месец по-късно от планираното, тъй като не са потвърдени всички 28 еврокомисари от Европейския парламент.

Виорика Дънчила заяви, че ще предложи 34-годишния депутат Виктор Негреску за еврокомисар, след като предишните две номинации на страната бяха отхвърлени. Дънчила публикува писмо във "Фейсбук" от Фон дер Лайен, в което се призовава Букурещ да излезе с нов кандидат "без отлагане".

Президентът Клаус Йоханис разкритикува плана на Дънчила. Според него действията на бившия премиер са безотговорни и не зачитат румънските граждани и европейските партньори.

Предложените за еврокомисари от Унгария и Румъния окончателно отхвърлени от ЕП

Предложените за еврокомисари от Унгария и Румъния окончателно отхвърлени от ЕП

Заради конфликт на интереси

"Виорика Дънчила няма право да предлага нов кандидат от името на Румъния за ролята на европейски комисар", подчерта държавният глава в съобщение.

Йоханис възложи мандат на лидера на Националната либерална партия Людовик Орбан за формиране на правителство, но новият кабинет ще трябва да получи одобрението на парламента следващия понеделник.

Националната либерална партия, която има само 96 депутати в 465-местния парламент, обяви, че един от приоритетите й е да предложи еврокомисар, след като предишните номинации, Рована Плумб и Дан Ника, бяха отхвърлени.

Виктор Негреску беше член на Европейския парламент от 2014 до 2017 г., когато той се върна в Букурещ, за да стане министър по европейските въпроси. Той подаде оставка след по-малко от година на поста и почти месец преди Румъния да поеме ротационното председателство на ЕС. Решението му беше изненада за колегите му от Социалдемократическата партия на Румъния.