Новоизбраният председател на Европейската комисия Урусла фон дер Лайен официално номинира за членове на следващия състав на Комисията френския кандидат Тиери Бретон и унгарския кандидат Оливер Вархели, съобщава "Политико".

Урусла фон дер Лайен също засили натиска върху Румъния да излезе с нова кандидатура за еврокомисар.

Париж, Будапеща и Букурещ трябва да представят нови номинации, след като Европейският парламент отхвърли първия им избор. Това от своя страна забави началото на мандата на Комисията на Лайен, която трябваше да встъпи в длъжност от 1 ноември.

Интервютата с новите кандидати на Франция и Унгария се проведоха в понеделник вечерта. Лайен изпрати писмо на Съвета на ЕС, че официално ги номинира за еврокомисари, обяви говорител на Европейската комисия.

Сега двамата кандидати трябва да бъдат потвърдени от Европейския парламент на изслушвания. Те ще бъдат изслушани от най-малко една комисия, а правната комисия към европарламента ще разгледа финансовите им дела.

Франция издигна генералния директор на компанията Atos за кандидат за еврокомисар за вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството. Тиери Бретон като цяло е непозната фигура в Брюксел. Но около номинацията му възникнаха въпросителни, свързани с конфликт на интереси, тъй като е шеф на Atos, в която има акции за 34 милиона евро.

Вархели е посланикът на Унгария в ЕС. Дипломати и унгарски представители описаха Вархели като изключително интелигентен и изключително запознат с делата на ЕС. Но някои бивши унгарски представители се оплакват от грубия лидерски стил на Вархели, като понякога крещи, вика и заплашва служители.

Унгарският кандидат се очаква да поеме ресор политиката на съседство и разширяването на ЕС.

Европарламентът отхвърли кандидата на Франция за еврокомисар

Европарламентът отхвърли кандидата на Франция за еврокомисар

Кандидатът за комисар за вътрешния пазар не е одобрен при тайно гласуване в комисиите по вътрешен пазар и промишленост

Румъния трябва да номинира еврокомисар, приемлив за Фон дер Лайен, след като правната комисия на Европейския парламент отхвърли Рована Плумб заради конфликт на интереси. Тя трябваше да поеме транспорта.

Впоследствие румънците номинираха евродепутата Дан Ника, но Фон дер Лайен не го потвърди.

Фон дер Лайен и екипът й призоваха Румъния бързо да излезе с нова кандидатура.