Според криминалистите САЩ са изправени пред най-голямото увеличение на броя на убийствата за една година от началото на воденето на статистика през XX век, съобщи The Washington Post. 2020-та се оказа "убийствена година" за американците във всички отношения. Според анализатора Джеф Ашер, броят на убийствата, съобщени от 57 американски полицейски агенции, се е увеличил с 36,7%. Експертите са съгласни, че пандемията е изиграла важна роля за нарастването на процента на убийствата в САЩ. Това обаче вероятно е допринесло за значителен спад в ненасилствените престъпления, които според ФБР са паднали с повече от 8% през първите девет месеца на тази година.

Във Вашингтон в момента са известни близо 300 убийства (с 20% повече). В Ню Йорк броят на убийствата е нараснал с почти 40%, а броят на случаите на улични стрелби е почти удвоен в сравнение с предходната година. И все пак в историческа перспектива нивата на престъпност остават доста под тези от началото на 90-те години, когато Ню Йорк регистрира над 2000 убийства само за една година. Междувременно броят на убийствата нараства не само в големите градове. Според ФБР през първите девет месеца на тази година в малките градове с население под 10 хиляди души броят на убийствата се е увеличил с повече от 30%.

Трима убити при стрелба в САЩ

Трима убити при стрелба в САЩ

Инцидентът е станал в Рокфорд

Според криминолога от Университета на Мисури в Сейнт Луис Ричард Розенфелд първата половина на 2020 г. е повече или по-малко стандартна, но около средата на годината започват сериозни промени. "Растежът като правило започва в почти всеки град в самия край на май и началото на юни, каза той.

Предвид притесненията относно COVID-19, полицейските служители взаимодействаха с хората по-рядко, поради което по-често те са вземали въпроса за разрешаването на конфликти в свои ръце. Освен това пандемията е могла да доведе до повишаване нивото на престъпност и поради причината, че е довела до фактическо замразяване на програмата за социална работа с жертви на престрелки, чиято цел е да предотврати отмъщението. Според Розенфелд по време на пандемията социалните работници, които се занимават с подобни дейности, са спрели да ходят по болници и да дават напътствия на потърпевшите.