Македонците продължават да изумяват с архитектурните промени в центъра на столицата Скопие.

Очевидно съседите ни са приели много присърце проекта „Скопие 2014“, в рамките на който един по един изникнаха десетки паметници на исторически личности, фонтани, скулптури и нови административни сгради в центъра на града.

Тази нощ обаче македонците счупиха всякакви рекорди и само за няколко часа издигнаха цели 20 монумента, съобщава netpress.com.mk.

Паметниците са поставени на различни локации в града, като от градската управа обещаха, че ще продължат с „разкрасяването на града.” Обяснимо, тази „изненада” привлече погледите не само на местното население, но предизвика интереса и на медиите.

Войводите Павел Шатев и Христо Татарчев се сред „извисилите” се тази нощ в центъра на македонската столица.

Справка в Уикипедия показва и „българската следа” - Павел Шатев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, един от Солунските атентатори, а по-късно и един от създателите на Вътрешната македонска революционна организация (обединена), а Христо Татарчев - български лекар, революционер, един от основателите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Малко по-надолу от тях, на улица „Никола Вапцаров”, е разположен паметникът на учителя и войвода Христо Узунов – с пищов и пушка в ръка, така, както някога се е борил с враговете.

„Неговият паметник ни връща към дългото турско робство и за освобождението, от което той даде живота си”, коментират запознати с проекта.

В близост до католическата църква място е намерил паметникът на друг войвода – Васил Чакаларов. ”Целият му живот преминава по затворите и борейки се за татковината като член на Македонската революционна организация. Именно заради неговата борба е излят и този паметник, който още веднъж потвърждава храбростта и жертвоготовността на македонския народ”, коментират от netpress.com.mk.

Отново Уикипедия ни припомня обаче, че Васил Чакаларов е български революционер, главен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Костурско. Той е главният противник на гръцката въоръжена пропаганда в Македония в района.

Междувременно, се очаква монтирането на нови паметници в цялата община Център в Скопие. Масовото „разкрасяване на града” идва само няколко часа след изборното поражение на Владимир Тодорович, кандидат за кмет от управляващата ВМРО - ДПМНЕ.