За да разпредели огромния финансов пакет за възстановяване на икономиката на САЩ от пандемията от коронавирус, президентът Джо Байдън ще трябва да харчи средно по 3,7 милиарда долара на ден до края на тази година. Това е 43 000 долара всяка секунда до 1 януари 2022 г.

Байдън трябва да разпредели близо 800 000 долара за времето, необходимо на читателите за прочитането на горния абзац.

Тези изчисления са направени от Конгресната бюджетна служба, информира АП.

Байдън иска масова ваксинация от 1 май

Байдън иска масова ваксинация от 1 май

Целта са празненствата за 4 юли

Дори и при тази скорост администрацията на Джо Байдън ще има да харчи още много от пакета от 1,9 трилиона долара през следващите години.

Вчера държавният глава се подписа под финансовата помощ, което се превърна в закон, но без да има всеобхватен план за разпределение на парите, което ще е основната работа на администрацията през следващите седмици.

Администрацията вече обяви, че ще осигури директни плащания от 1400 долара за американците от този уикенд. Това перо на бюджета е около 400 милиарда долара. Правителството също ще продължи да отпуска помощи за 20,1 милиона безработни американци. Директните плащания и финансовата помощ за безработица са част от финансовите пакети за подпомагане на икономиката в борбата с коронавируса, които са общо 4 трилиона долара, което означава, че правителството има системите за разпределение на парите.

Но има някои други елементи, които по-трудно ще се приложат.

130 милиарда долара са предвидени за училищата и конкретно за наемане на учители, подобряване на вентилационните системи и други подобрения, за да се възобнови присъственото обучение. Университетите ще получат 40 милиарда долара. Отделно 30 милиарда долара са предвидени като помощ за проблеми, свързани с жилищата. 20 милиарда долара са за разпределение на ваксини, тестове за коронавирус и други разходи в общественото здраве.

Белият дом съобщи, че Министерството на образованието ще започне от този месец да разпределя милиарди долари за училищата.

Но може да отнеме повече време за разпределението на някои средства.

Байдън: САЩ купуват 100 млн. от ваксината на Johnson & Johnson

Байдън: САЩ купуват 100 млн. от ваксината на Johnson & Johnson

"Винаги има шанс да се сблъскаме с неочаквани предизвикателства. Трябва да сме подготвени." , настоя президентът

Министерството на финансите планира как най-добре да разпредели 350 милиарда долара помощ за щатите и местните власти. Но все още не е финализирало плана и продължава консултациите с губернаторите, кметовете и други местни представители.

Пакетът на Байдън също включва около 140 милиарда долара временни данъчни кредити. Това включва разширяване на детския данъчен кредит, който ще се изплаща месечно вместо веднъж в годината. Родителите с доходи под 150 000 долара могат да получават най-малко 250 долара за дете на месец от юли.