Австралийската военна подводница HMAS AE-1 от Първата световна война е открито след 103-годишно търсене.

HMAS AE-1 е първата съюзническа подводница, изгубена в Първата световна война и изчезва на 14 септември 1914 г. от Рабаул, Папуа Нова Гвинея с 35 души екипаж (австралийци и британци) на борда. 

13-ата мисия за търсене на кораба го открива във водите на островите Дюк ъф Йорк в Папуа-Нова Гвинея. Откритието разкрива най-старата военноморска мистерия на Австралия, съобщава правителството.

"Това е едно от най-значимите открития в морската история на Австралия", коментира министърът на отбраната Марис Пейн в четвъртък. "Това е първата загуба за Кралския австралийски флот и първата подводница на съюзниците в Първата световна война, значителна трагедия, почувствана и от нацията и от нашите съюзници", коментира тя.

Снимка 330265

Източник: Гугъл мапс

Подводницата е открита на повече от 300 м дълбочина. Екипът провел търсенето е отслужил кратка възпоменателна служба за тези, които са загубили живота си на борда. Правителството ще се опита да се свърже с потомците на екипажа.

"Наистина вярвам, че това ще донесе покой на семействата и потомците на екипажа, които са загубили живота си на борда и може би с времето ще можем да открием какво причинило и потъването на подводницата", коментира Марис Пейн.

Точното местоположение на подводницата не е разкрито, за да се защити мястото на корабокрушението, но изглежда, че е оцеляла почти непокътната. Няма планове за връщане на HMAS AE-1 в Австралия, но тепърва започват опитите за установяване защо е потънала.

Снимка 330266

Източник: Гугъл мапс

Австралия ще обсъди с правителството на Папуа-Нова Гвинея изграждането на траен мемориал и начини за опазване на обекта. AE1 се е свързала с австралийски кораб в 2 и 30 часа в деня, в който изчезва. 

Жители на близкия остров по това време са говорели, че виждат "чудовище" или "дяволска риба", които се появяват и бързо изчезват във водата. Винаги се е приемало, че AE1 не е жертва на вражески действия, тъй като единственият германски кораб, намиращ се наблизо по това време, е малък кораб за наблюдение.

Тъй като не са намерени останки, нефт или тела, също се е приемало, че AE1 е потънала непокътната, най-вероятно след като е ударила риф. Дали това се случи или не, все още трябва да бъде потвърдено.