След няколко десетилетия азиатската част на Русия ще бъде заселена от китайци така, както в европейската част се установяват мюсюлмани. Това смята председателят на Патриаршеската комисия по въпросите на семейството, защитата на майчинството и детството протойерей Димитрий Смирнов, цитиран от Интерфакс.

"Украйна, Беларус, Русия - те умират. На нас като руска държава ни остават 30-ина години. В европейската част ще живеят мюсюлмани, а в азиатската - китайци", каза свещеникът в интервю, чийто видеозапис бе публикуван във вторник на неговия сайт.

Отец Димитрий напомни, че Византия в своето време е била център на света, а сега "няма и дъх от тази Византия". Подобна ситуация, според свещеника, се наблюдава и в съвременна Русия.

Както черквата "Света София" в Константинопол (днешен Истанбул - б.р.) бе превърната в джамия, така и в Москва, ако снемете кръста от камбанарията на "Иван Велики", би станало прилично минаре, заяви свещеникът.

Припомняме, черквата "Св. София" сега е музей, но турският президент наскоро направи изказване, че може музеят да бъде превърнат в джамия.

Известната камбанария "Иван Велики", която се нарича по името на основната черква, посветена на Йоан Лествичник, е в състава на архитектурния ансамбъл на Сборния площад на Кремъл. Построена е през 1505—1509 г. по проект на италиянския архитект Бона Фрязина. До 1815 г. неоднократно е достроявана, разширявана и преустройвана.

Според свещеника, само чудо може да промени тази ситуация, а чудесата ги твори само Бог. "Тамерлан (Тимур - б.р.) тръгна към Москва, искаше да я изгори. А Богородица му се яви насън и той се върна назад. Защо той постъпи така? Всички се молеха. А сега кой се моли? Пият бира и ходят на риболов", каза свещеникът.

В същото време той изрази мнението, че вярата трябва да се противопостави на процеса за изкореняване на руснаците.

"Необходимо е да спрем този процес, избършете петите си в кръвта (вероятно има предвид молитвите и причастието, с което тялото и кръвта Христови се изобразяват с хляб и вино - б.р.), за да можем да покажем на Бога по време на Страшния съд своите изтрити пети - Видя ли, старах се. Така че - прави каквото трябва, да става каквото ще", каза отец Димитър.

В началото на март председателя на Съвета на мюфтиите в Русия Равил Хайнутдин заяви, че след петнадесетина години до 30% от населението на Русия ще бъде от мюсюлмани.