Председателят на Европейския съвет Доналд Туск насочи вниманието си от Брекзит към румънското правителство, съобщава "Политико". 

Ден след като Туск  вбеси някои британски политици, председателят на Европейския съвет го направи отново, но този път с румънски политици.

Туск използва "Туитър" след среща с румънския премиер Виорика Дънчила. Бившият полски премиер осъди опитите на румънските власти да прокарат закони, които според опозицията ще подкопаят върховенството на закона.

Снимка 405281

Източник: ЕПА

"Може би съм старомоден, но аз все още вярвам, че съдиите, а не политиците, решават кой е виновен и кой е невинен", написа той в социалната мрежа след срещата. Той написа същия коментар и на румънски език.

Туск очевидно има предвид планирано извънредно постановление, което ще даде на някои хора, включително политици, правото на потенциален повторен процес на основата на разногласия относно как съдиите в най-висшата апелативна инстанция са назначени през 2014 г.

Опозицията се притеснява, че управляващата Социалдемократическа партия се опитва да помогне на политици, които са осъдени за корупция и други престъпления.

Румъния в момента е ротационен председател на Европейския съюз.