Остро критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп, че разчита твърде много на руски газ, германският канцлер Ангел Меркел тази седмица ще посети Азербайджан, за да обсъдят развитието на южен газопровод до Европа от Каспийско море.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

Визитата подчертава готовността на Меркел да потърси алтернативни източници на достъпен газ, въпреки че остава ангажирана за строителството на "Северен поток-2", който ще доставя газ директно от Русия за Германия през Балтийско море.

"Ние проявяваме голям интерес за допълнително развитие на Южния коридор", каза високопоставен германски представител пред "Ройтерс".

"Това е част от стратегията на ЕС за диверсификация за получаване на газ от други региони за Европа, а не само от Русия", добави източникът.

От германското правителство съобщиха, че в Баку Меркел ще обсъди енергийни въпроси, включително подобряване на инфраструктурата за подпомагане транспортирането на газ от Азербайджан за Европа през Турция.

Азербайджан се надява да играе важна роля, тъй като планира да доставя газ за Европа от находището "Шах Дениз". "Шах-Дениз-2" се очаква да произвежда по 16 милиарда кубически метра газ на година от 2020 г., от които 10 милиарда ще са за Европа, а 6 за Турция и Грузия.

На по-късен етап газ може да бъде доставян от Туркменистан, Иран и Ирак за Европа. Този месец Иран, Русия, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан постигнаха принципно споразумение как да си разделят петролните и газови находища в Каспийско море.

Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан подписаха конвенция за статута на Каспийско море

Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан подписаха конвенция за статута на Каспийско море

Лидерите не дадоха никакви подробности около споразумението

Но южната тръба е незначителна спрямо "Северен поток-2". Инициативата на "Газпром" е за удвояване на руския износен капацитет за Европа до 110 милиарда кубически метра газ. Тръбата е приветствана от германската индустрия, която иска възможно най-евтин газ.

През миналия месец Тръмп, който притиска Германия да купува американски втечнен природен газ, заклейми Германия, че е "пленник" на Русия заради зависимостта си от руски газ, което Берлин отрича.

Официални данни показват, че Германия е внесла 39% от газа си от Русия през първата половина на 2018 г.

Меркел обсъди енергетиката по време на среща с руския президент Владимир Путин до Берлин през уикенда. Тя се опита да успокои някои критици на "Северен поток-2" с гаранции, че Украйна няма да пострада от по-ниски приходи от транзита на газ.

Путин и Меркел: Газ, Украйна, Сирия, бежанци
Обновена

Путин и Меркел: Газ, Украйна, Сирия, бежанци

Сделка бежанци срещу газ?

Канцлерът на Германия също ще посети Грузия и Армения по време на тридневна обиколка, която започва в четвъртък. Тя ще проведе разговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев в събота.