След референдума във Великобритания от 23 юни, във влаковете в страната са зачестили нападенията, предизвикани от  ксенофобия, са зачестили, предаде Би Би Си.  

По данни на транспортната полиция, оттогава са подадени 119 сигнала за нападения и оскърбления, предизвикани от омраза към чужденците, което означава по 8 такива престъпления дневно.  

Между 24 юни и 7 юли броят на сигналите е нараснал с 57% в сравнение с двете седмици преди референдума и със 78% в сравнение със същия период на миналата година.

Транспортната полиция цитира случай, при който обектът на агресията е бил подложен на обиди само защото е говорил на полски.

„Престъпленията от омраза са недопустими в обществото и в нашите влакове. Ние получаваме сигнали само за част от тези произшествия. За да сложим край на това, моли пътниците да съобщават за всички подобни прояви.” – коментира представител на транспортната полиция.  

Като цяло в страната през месеца след референдума за брезкита полицията е регистрирала 6000 жалби за агресия на етническа и расова основа.

От началото на август се наблюдава спад в тази тенденция, но въпреки това те са с една трета повече, отколкото през миналата година.

Същевременно някои наблюдатели отбелязват, че увеличеният брой на сигналите може в някаква степен да се дължи на призивите на полицията да се подава информация за всеки такъв случай.