Преговарящи в ЕС договориха проект за промени в европейските правила за авторското право, с което се слага край на двегодишна лобистка битка между технологичните гиганти и творческата индустрия, пише "Файненшъл таймс".

След три последователни дни на преговори при закрити врата в Страсбург представители на ЕС, европейски депутати и дипломати от страните членки постигнаха споразумение за поправки в правилата за авторското право, които ще принудят платформи като YouTube да свалят съдържание, което е разпространявано в нарушение на закона за интелектуалната собственост.

Споразумението е сключено около 21,00 часа в сряда след 12 часови преговори. С договореностите се прекратява сблъсък между Google News, Facebook, YouTube и Twitter и музиканти, художници и медии, които използват услугите им.

Сега мнозинството евродепутати трябва да гласуват в полза на директивата, за да влезе в сила. След това правителствата на страните членки трябва да одобрят текста.

ЕП прие спорна директива за авторското право

ЕП прие спорна директива за авторското право

Удар срещу технологичните гиганти, но и ограничаване на потребителите

От Европейската комисия отбелязват, че новата директива подпомага творците и работещите в музикалната и аудиовизуалната сфера, които ще имат по-силна позиция пред интернет платформите да контролират разпространението на авторско съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение за него.

Ще се улесни възможността за авторите да сключват договори и получаване на приходи от генерираните печалби на интернет платформите. Европейските издатели на вестници ще се възползват от ново право да преговарят по какъв начин се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите. Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, генерирани от публикациите, четени от потребителите в интернет.

Променят Директивата за авторското право, за да не „убие“ интернет?

Променят Директивата за авторското право, за да не „убие“ интернет?

Целта е осъвременяване на европейските законови норми...

Ползи ще има и за потребителите благодарение на новите правила за лицензиране, които ще им позволяват законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като YouTube или Instagram.

Правото на свободно изразяване на потребителите се гарантира с предпазни мерки, когато качват видеоматериали със защитено авторско съдържание, включително "мемета" или пародии. Потребителските интереси се запазват чрез ефективни механизми за бързо обжалване на всяко необосновано премахване на тяхно съдържание от страна на платформите.

Ако договореностите за осъвременяване правилата за авторското право в епохата на цифровите технологии бъдат одобрени на всички нива, страните членки ще въведат новите правила в рамките на 2 г.

Еврозакон за авторското право преодоля ключово препятствие в ЕП

Еврозакон за авторското право преодоля ключово препятствие в ЕП

Големите компании настояват за реформа

Преговорите бяха близо до провал през миналия месец, след като европейските правителства влязоха в сблъсък дали правилата за авторското право трябва да се прилагат за по-малки платформи. Френско-германски компромис, подкрепен от повечето правителства през миналата седмица, предвижда всяка платформа с приходи под 10 милиона евро на година и по-малко от 5 милиона потребители месечно, която е на пазара под три години, да не бъде напълно засегната от строгите правила.