Приемането на Директивата за авторското право от Европейския парламент е погрешна стъпка и може да означава "смъртта на интернет".

Такава позиция изрази шведският евродепутат Фредрик Федли, цитиран от онлайн изданието BREAKIT.

В сряда Европейският парламент гласува директивата, чиято цел е да осъвремени европейските законови норми за авторското право и да ги въведе в 21 век.

ЕП прие спорна директива за авторското право

ЕП прие спорна директива за авторското право

Удар срещу технологичните гиганти, но и ограничаване на потребителите

Някои притежатели на права, като тези в музикалната индустрия, приветстват приемането на документа.

Но има и реакции в противоположната посока. Критиците на директивата виждат в нея края на глобалната мрежа каквато я познаваме. Т. нар. "данък връзка" и "филтър за качване" (членове 11 и 13) привлякоха вниманието.

"Това е наистина лош резултат и може да означава смъртта на интернет." - предупреждава Фредрик Федли, шведски евродепутат.
"Гласувах против предложението", споделя той, малко след като документът беше подкрепен от евродепутатите.

След гласуването, при което директивата беше приета със 438 гласа "за" и 226 "против", германският политик Аксел Вос беше особено облекчен. Като докладчик по нея той беше в готовност да отговори на понякога суровите критики, за да доведе докрай приемането й.

Но шведският журналист Емануел Карлсен, който подкрепи директивата, сподели малко шокиращо откровение на последвалия брифинг.

Той разговаря с Вос за текстове от Директивата за авторското право, които са се "промушили" незабелязано. Те засягат заснемането на големи спортни събития, когато видеото се гледа от повече потребители в социалните медии.

"Накратко, излиза, че човек не може дори да заснеме състезание по футбол или конни надбягвания", коментира Емануел Карлсен.

Вос отбелязва, че този текст за спортните събития случайно е попаднал в директивата без да бъде забелязан.

Според него това е пропуск на ресорната комисия при изготвянето на документа. "Някой го е променил и никой не е забелязал".

Той изразява увереност, че текстът няма да остане в този вид.