"Нова битка ще започне в Европейския парламент". Това обяви Стефан Сежурне, френски евродепутат от центристката парламентарна група "Обнови Европа".

Приближеният на президента на Франция Еманюел Макрон се закани да защити "амбициозния" бюджет, информира "Политико".

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Кои са печелившите и загубилите

В същото време говорител на Европейския парламент заяви, че законодателният орган ще се срещне в четвъртък, за да направи първоначален преглед на сделката на евролидерите. Пленарната сесия ще започне в 09,30 часа. За утре сутринта е планирана среща на лидерите на политическите групи.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли написа в "Туитър", че "това е безпрецедентно споразумение между правителствата за възраждане на европейската икономика".

Сега ние трябва да работим за подобряване на тези инструменти, няма да се откажем в битката за по-амбициозна Многогодишна финансова рамка и яснота за новите ресурси. Европейският парламент ще работи за защита на интересите на европейските граждани, обеща Сасоли.

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

Списъкът с лошите новини е дълъг

За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.