"Гардиън" представя някои акценти от договорената от евролидерите Многогодишна финансова рамка и план за възстановяване от пандемията от коронавирус.

Какво договориха?

След интензивни преговори, продължили четири денонощия, лидерите на страните членки на ЕС договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро, който включва 750 милиарда евро за извеждане на блока от най-голямата рецесия в историята му, както и бюджет от 1,074 трилиона евро за периода 2021-2027 г.

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

Списъкът с лошите новини е дълъг

Какво ново има в споразумението?

За да финансира плана за възстановяване от 750 милиарда евро, Европейската комисия ще вземе заем с безпрецедентен размер от финансовите пазари - стъпка към по-дълбока интеграция, която е приветствана като историческа. За да се изплати на инвеститорите, страните членки на ЕС се съгласиха да създадат нови общи данъци, включително налог върху пластмасови изделия, който ще бъде въведен през 2021 г. От Комисията е поискано да предложи данък върху внос на замърсители от нестрани членки на ЕС, както и цифров данък. Но договарянето на тези данъци няма да бъде лесно, има несигурност около това как ЕС ще си плаща дълговете.

Защо имаше толкова много спорове?

В ЕС има дългогодишна традиция обсъжданията за еврофинансирането да се проточват на дълги среднощни срещи на върха, но завършилият тази сутрин Европейски съвет - най-продължителният за близо 20 г. - беше особено напрегнат заради сериозни политически и икономически противоречия.

Някои северноевропейски държави отдавна обвиняват Южна Европа, че не прокарва необходимите реформи, за да защитят икономиките си от криза.

Крайнодесните в Европа определиха сделката на евролидерите като "лудост"

Крайнодесните в Европа определиха сделката на евролидерите като "лудост"

390 милиарда евро подарък за Южна Европа

Италия и Испания, сред най-засегнатите от коронавируса, обвиниха тези северни държави, че излагат на риск европейския проект с нежеланието си да покажат солидарност.

Западна Европа се тревожи, че Унгария и Полша нарушават демократичните стандарти, след като правителствата им предприеха мерки за ограничаване независимостта на съдебната система. "Старите" членки на ЕС смятат, че нито една страна не трябва да получава еврофинансиране, ако не спазва основните демократични ценности. Унгария и Полша се защитават, че не са направили нищо лошо.

Меркел: Добър сигнал

Меркел: Добър сигнал

Планът за възстановяване е историческа промяна на нашата Европа и еврозоната, обяви Макрон

Кои бяха най-спорните точки?

Препаникамъкът беше размерът на грантовете за най-засегнатите от коронавируса държави. Франция и Германия предложиха 500 милиарда евро в грантове, но "Пестеливата четворка" (Австрия, Холандия, Швеция и Дания) настоява на преговорите само заеми да финансират плана за възстановяване. В крайна сметка те постигнаха компромис - 360 милиарда евро в заеми и 390 милиарда евро в грантове.

Лидерите също влязоха в сблъсък и за контрола на средствата. Те договориха извънредна спирачка, която ще позволи на едно правителство да отправи предупреждение на среща на върха на ЕС, ако сметне, че реципиент не е предприел обещаните реформи.

Кои са печелившите и загубилите?

Всеки трябваше да направи отстъпки. Франция, Германия, Испания и Италия трябваше да приемат по-малък размер грантове в сравнение с първоначалното им искане. "Пестеливата четворка" направи голяма отстъпка, тъй като се съгласи да има грантове изобщо.

Всички държави от "Пестеливата четворка" успяха да си осигурят увеличение на отстъпките за своите вноски в бюджета, което означава, че ще внасят по-малко пари в бюджета на ЕС.

Унгария и Полша излязоха като най-големите победители. Тези правителства, разследвани от ЕС за подкопаване независимостта на съдебната система, успешно осуетиха обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. Евролидерите се съгласиха да излязат с предложение друг ден.

Това ли е обещанието за зелено възстановяване?

Близо 1/3 (30%) от бюджета и плана за възстановяване е за постигане на целта на ЕС за намаляване на нетните въглеродни емисии до нула до 2050 г. Преди екоактивисти се оплакаха от липса на подробности, отбелязвайки, че авиацията и други сектори, които замърсяват, все още имат достъп до средства.

Полша извоюва частична победа. Страната ще получи достъп до половината от достъпните пари от фонд за зелен преход без да се подписва под обещанието на ЕС за нулеви емисии до 2050 г.

Евролидерите със споразумение след исторически маратон
Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро