Министър-председателят на Словения Роберт Голоб коментира, че "ще бъде трудно за Европа да излезе от сегашната енергийна ситуация без максималното използване на всички технологии" с възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия на преден план и каза, че ще трябва да има референдум, за да получи обществено одобрение за проекта JEK 2 за втори реактор в Кръшко в Словения, пише World nuclear news.

Голоб говори по време на посещение в единствената атомна електроцентрала в страната, като каза: "АЕЦ Кръшко е синоним на стабилна, надеждна и безопасна атомна електроцентрала. Ако имаше повече такива електроцентрали в Европа, енергийната ситуация в Европейското ниво би било значително по-добро".

В разговорите си с ръководството на АЕЦ Кръшко те обхванаха геополитическата ситуация и според официално изявление, се съгласиха, че ядрената енергия "се очертава като един от стабилизаторите в тази енергийна криза".

В изявлението се добавя, че след като бъде избрана реакторна технология "от западен произход" за новия блок, "ще бъдат изпълнени условията политиката да продължи да търси национално съгласие за необходимата инвестиция". Освен че е необходимо да се получат необходимите разрешения и съгласия, "на хората трябва да се даде възможност да вземат информирано решение на референдум". Словенското правителство каза, че решение за строителството ще бъде взето до края на 2027 г. и по геополитически причини "корейците, американците и французите изглеждат най-възприемчиви към дългосрочни отношения".

Технически проблем изключил Шести блок в Козлодуй

Технически проблем изключил Шести блок в Козлодуй

Шести блок все още е изключен

Кръшко, реактор с 696 MWe, е единствената атомна електроцентрала в Словения и генерира около една трета от електроенергията. АЕЦ, която е съсобственост на съседна Хърватия, започна търговска експлоатация през 1981 г., а в средата на 2015 г. бе потвърдено 20-годишно удължаване на първоначалния експлоатационен живот от 40 години. GEN Energija включва словенския дял в съвместната словенско-хърватска компания Nuklearna Elektrarna Krško, която притежава и управлява централата.

Групата GEN казва, че JEK 2 може да осигури 8 TWh електроенергия на година, носейки със себе си предимствата от възможността да намали необходимостта от внос на електроенергия, да намали емисиите на CO2, както и да бъде използвана за схеми за централно отопление и осигуряване на работни места и умения в цялата словенска икономика.

Турция и САЩ преговарят за малки модулни ядрени реактори и енергиен преход

Турция и САЩ преговарят за малки модулни ядрени реактори и енергиен преход

Има ясно възраждане на интереса към ядрената енергия в много части на света