Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу нарече иракския премиер Хайдар ал Абади "слаб" във връзка с ескалиралото напрежение между Багдад и Анкара, информира "Франс прес".

Ирак се "озъби" на Турция

Ирак се "озъби" на Турция

Турция щяла да бъде третирана като враг

Иракското правителство предупреди Анкара, че провокира конфликт с разполагането на танкове до границата с Ирак. Вчера беше съобщено, че турската държава изпраща танкове и друга бронирана бойна техника до иракската граница във връзка с действия на шиитски милиции в населени места с туркмени.

Турция трупа танкове по границата с Ирак

Турция трупа танкове по границата с Ирак

Турските въоръжени сили започнаха

Абади предупреди Анкара, след като Турция изпрати конвой от 30 бойни машини в източната провинция Силопи. Иракският лидер заяви, че всяка турска "инвазия" ще доведе до яростен отговор.

"Ако имахте силата, защо предадохте Мосул на терористични организации?", попита Чавушоглу.

"Ако сте силни, защо ПКК е окупирала вашите земи от години", продължи атаките министърът, имайки предвид Кюрдската работническа партия в Северен Ирак.

"Вие не можете дори да се преборите с една терористична организация, вие сте слаб", каза той в коментар по телевизията.

Коментарите на Чавушоглу са в ярък контраст с изказвания в Доха във вторник, когато той призна, че турското военно присъствие в Северен Ирак създава "нежелано напрежение".

Напрежението между двете държави се покачи, след като на 1 октомври турският парламент удължи с година мандата на армията да изпраща войски в Ирак и Сирия.

Междувременно ДПА съобщава, че иракските сили, предишно шиитските милиции, са освободили повече от 50 села край Мосул. Унищожени са 20 коли бомби и са убити десетки терористи.