Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отмени работна визита в Афганистан и обвини Белия дом, че е разкрил в публичното пространство плановете й да пътува с пътнически самолет, информира АП.

Шътдаунът отмени участието на САЩ в Давос

Шътдаунът отмени участието на САЩ в Давос

Цялата делегация няма да лети

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп отряза плановете на Пелоси да използва военен самолет на администрацията до Афганистан, след като по-рано тази седмица демократът предложи на американския лидер да отложи ежегодната си реч за Състоянието на съюза пред Конгреса на 29 януари заради продължаващия вече 28 дни шътдаун ( спиране работата на правителството заради липса на финансиране).

Говорител на председателя на камарата коментира, че Пелоси и други конгресмени са планирали да пътуват с пътнически самолет, но впоследствие са решили да отменят визитата след публичното предупреждение на Държавния департамент, че има голяма опасност за делегацията и войниците.

Обикновено до конфликтни зони американските официални представители летят с военни самолети.

Белият дом отрече, че Тръмп е изнасял информация за плана на делегацията.

Тръмп няма да отстъпва за шътдауна

Тръмп няма да отстъпва за шътдауна

Умерени загуби за американската икономика

Преди няколко часа президентът на САЩ използва "Туитър", за да коментира казуса.

Защо Нанси Пелоси напуска страната с други демократи на седемдневна екскурзия, докато 800 000 души не са получили заплати, попита той.

Пелоси и Тръмп са в конфликт заради исканото от президента на САЩ финансиране от Конгреса за изграждане на стена по американско-мексиканската граница. Пелоси отказва да се отпуснат близо 6 милиарда долара за стената, а държавният глава заявява, че няма да се подпише под закон за финансиране работата на правителството, ако не получи средствата.

Планът на Пелоси и други демократи включваше посещения в Брюксел, Египет и Афганистан.