Словесната война между Турция и Израел продължи и днес. Турският лидер Реджеп Ердоган нападна сина на израелския премиер Бенямин Нетаняху за коментар, че Истанбул (Константинопол) е под турска окупация, информира АП.

През тази седмица лидерите на двете държави се нападнаха взаимно. Нетаняху нарече Ердоган "диктатор" и разкритикува задържането на журналисти в Турция. Президентът на Турция пък нарече израелския лидер "крадец" и "тиранин", като има предвид обвиненията в корупция и израелската политика към палестинците.

Нетаняху се нахвърли на турския "диктатор" Ердоган

Нетаняху се нахвърли на турския "диктатор" Ердоган

След като Турция осъди "крещящия расизъм" на Нетаняху

Синът на Нетаняху, Яир Нетаняху, се намеси в свадата. Той написа в "Туитър" тази седмица, че Истанбул "всъщност е град, наречен Константинопол! Столицата на Византийската империя и центърът на православното християнство в продължение на повече от хиляда години преди турската окупация!".

На предизборен митинг Ердоган нарече Яир "неморален".

"Вие окупирахте цяла Палестина. Ако светът потърси държава, която репресира, това е Израел. Ако търсите терористична държава, това също е Израел", обяви турският лидер.

В миналото двете държави бяха близки съюзници, но през последното десетилетие обтегнаха дипломатическите отношения. При Ердоган Турция е по-критична към политиката на Израел към палестинците.

Ердоган нападна "тиранина" и "крадеца" Нетаняху, който "избива" деца

Ердоган нападна "тиранина" и "крадеца" Нетаняху, който "избива" деца

"Ти си тиранин, който избива 7-годишни палестинци деца"

В интервю за Haberturk в четвъртък Ердоган коментира, че Нетаняху е "опетнен" от корупция и обвини Израел в задържането на 10 000 палестински жени и деца, а също така в неуважение на свещените места в окупиран Йерусалим.

Последната размяна на обвинения започна във вторник, когато говорителят на президента на Турция нарече Нетаняху расист, след като обяви, че Израел е национална държава само на еврейския народ.