Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп вярва, че отношенията между полицията и афроамериканската общност са „далеч по-влошени”, отколкото хората смятат.

В интервю за АП той предвижда, че протестите срещу полицейското насилие и убийството на петима полицаи в Далас миналата седмица „може би са просто началото през това лято”.

Тръмп смята, че липсата на адекватно обучение може частично да се разглежда като причина за убийствата на двама чернокожи от полицаи, довело до протести миналата седмица и впоследствие до убийството на петима полицаи.

В същото време той определи името на движение Black Lives Matter – активистка организация, бореща се срещу полицейския произвол и отношението към чернокожите, като „много разединяваща фраза”.

Припомняме, 25-годишният Майцах Джонсън нападна бели полицаи заради зачестилите убийства на чернокожи от силите на реда. Джонсън проведе атаката като протест срещу убийството на Филандо Кастил в Сейнт Пол, Минесота, и Алтон Стърлинг в Батън Руж, Луизиана, миналата седмица, довело до протести в редица американски градове.