Студент в Хонконг, който получи контузия на главата, след като паднал при сблъсъци с полицията, е починал днес, което предизвика нова вълна на недоволство от продемократичното движение и опасения от нови размирици, информира АФП.

Раниха с нож пропекински депутат в Хонконг

Раниха с нож пропекински депутат в Хонконг

Протестите не стихват

Алекс Чоу, 22-годишен студент по компютърни науки, е починал тази сутрин, съобщиха от болницата, където е бил хоспитализиран. Чоу е бил приет в болницата в безсъзнание в понеделник рано сутринта след среднощни сблъсъци между полицията и протестиращи в хонконгски квартал. Той е открит в безсъзнание в локва кръв във вътрешен паркинг, където полицията е използвала сълзотворен газ, след като протестиращи са хвърляли предмети от сградата.

Въпреки че не са ясни конкретните обстоятелства около падането на Чоу, той е първият студент, загинал по време на продължаващите вече пет месеца демонстрации в контролирания от Китай град.

Над 50 души са пострадали при сблъсъци в Хонконг

Над 50 души са пострадали при сблъсъци в Хонконг

Задържани са 200 протестиращи...

"Днес ние скърбим за загубата на бореца за свобода в Хонконг", написа в "Туитър" Джошуа Уонг, един от водачите на продемократичното движение в града. Според него правителството трябва да си плати за това.

В онлайн форуми, използвани предимно от анонимни и протестното движение, бързо се появиха призиви за бдение в петък вечерта в памет на Чоу.

Чоу беше студент в Хонконгския университет за наука и технологии.

Източници заявиха пред АФП, че лекарите са извършили две мозъчни операции, но не са успели да го спасят. Чоу е паднал от ръба на многоетажен паркинг в района Tseung Kwan O, където често има сблъсъци между протестиращи и полицията.

Китай няма да толерира промени в принципа "една държава - две системи" за Хонконг

Китай няма да толерира промени в принципа "една държава - две системи" за Хонконг

Пекин ще възпира всички външни сили от намеса в Хонконг и Макао

Представители на полицията признаха, че са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи до паркинга, където Чоу е паднал. Но смятат, че действията им са оправдани.