Стандартните напитки могат да са много по-вредни, отколкото хората осъзнават, според ново изследване, цитирано от информационните агенции.

Експерти твърдят, че смесването на енергийни напитки с алкохол може да е толкова вредно за младежите, колкото и взимането на кокаин, като ефектите са трайни и продължават и в зряла възраст.

Изследователи от университета "Пардю" в Индиана открили, че когато дават енергийни напитки на опитни мишки, това не ги кара да пият повече алкохол. Когато обаче високите нива на кофеин се смесели с алкохол, те показвали физически и неврологични признаци, подобни на проявените от мишки, приели кокаин.

Един от изследователите обяснява, че изглежда, че двете съставки заедно водят до промени в поведението и промени в неврологията на техните мозъци. Ние ясно видяхме ефектите от комбинираните напитки, които не виждаме ако пием едното или другото, обяснява той.

Учените заключили, че това може да повлияе на младежите, които пият смесени напитки, да се справят със съставки като алкохол или дрога като възрастни - предполагайки, че онези, които използват кокаин в по-късен етап от живота си, имат нужда да взимат повече.