Първата израелска лунна сонда Beresheet успешно влезе в орбита около Луната, съобщи екипът на мисията в Туитър. Очаква се апаратът да кацне на повърхността на естествения ни спътник на 11 април.

Камерата на борда на Beresheet, благодарение на която учените ще "видят" Луната, е създадена от българския учен инж. д-р Петко Динев, който работи в САЩ.

"Докато космическият апарат е около Луната, ще се направят 4 корекции на орбитата, т.е. ще има бавно приближаване към повърхността, докато най-накрая се извърши плавно кацане на повърхността. Предвижда се да кацне в Морето на спокойствието, тоест на същото място, където кацна Аполо 11" - съобщи за news.bg д-р Динев.

След кацането бордовата камера, създадена от компанията на българския учен, ще започне да предава цветно изображение с 8 мегапиксела разделителна способност. Очаква се видеото да е с 2 мегапиксела HD.

Израелският кораб към Луната си направи "селфи" със Земята

Израелският кораб към Луната си направи "селфи" със Земята

Кацането на Луната е планирано за 11 април в "Морето на спокойствието"

"Траекторията на модула е много интересна. Поради ограничения запас от енергия, двигателите се използват само за малки корекции, основната работа я върши гравитацията. След излитане, орбитата е кръгова и сондата започва да обикаля около Земята. С помощта на няколко корекции, орбитата става елипсовидна и постепенно се издължава, т.е. отдалечава от Земята, докато в един момент сондата навлиза в Лунното гравитационно поле и тогава започва да обикаля по елиптична орбита около Луната. След няколко корекции на орбитата тя ще стане отново кръгова и след това сондата ще кацне" - поясни Петко Динев.

Той е сред създателите на Центъра по био и нанофотоника "Джон Атанасов".

Предвижда се сондата да проучи лунното магнитно поле и да постави израелския флаг на Луната.

Beresheet е първият израелски апарат, който ще кацне на Луната. Той беше изстрелян от полигона Кейп Канаверал във Флорида с ракета-носител Falcon 9 на частната компания SpaceX, основана от Илън Мъск. Наименованието на сондата, в превод от иврит, означава в "в началото" - първите думи от книгата "Битие" на Библията.