Израелският космически кораб "Берешийт" изпрати снимка, направена с нейната "селфи камера", в която израелското знаме може да се види на 37 600 км над Земята, съобщава "Таймс оф Израел".

На външната страна на лунния апарат има плоча, изобразяваща националния флаг на Израел, както и фразите "Хората на Израел са живи" и "Малка страна, големи мечти".

Снимката е направена при бавно въртене на апарата, като Австралия е на заден план. Снимката е и след успешно проведена маневра в четвъртък вечер и след тревожен компютърен проблем миналата седмица.

Наземният контрол активира главния двигател на космическия кораб в продължение на четири минути, поставяйки го в нова орбита, която го отвежда на 131 000 километра от Земята. Следващата маневра е насрочена за тази седмица.

"Берешийт", което означава (Генезис - Сътворение) на иврит бе изведен от ракетата Falcon 9 на SpaceX на предприемача Илън Мъск. Ако мисията е успешна, това ще е първият кораб на частна компания, който каца на Луната и първият от Израел.

Апаратът е с размерите на перална машина, ще обикаля Земята, докато бъде уловен от лунната гравитация и ще влезе в орбита около Луната. Кацането е планиран за 11 април в "Морето на спокойствието".

SpaceX изстреля израелски космически кораб към Луната

SpaceX изстреля израелски космически кораб към Луната

Първата частна мисия до Луната в историята