Британският бизнесмен Мартин Сорел предупреди, че не е разумно компаниите да игнорират напълно Китай въпреки предизвикателствата, които съществуват в страната. "Това е втората по големина икономика в света", каза Сорел пред CNBC в понеделник. "Това ще бъде най-голямата икономика в света след няколко години, не на база на глава от населението, а на абсолютна основа и вие игнорирате Китай на свой риск".

Пекин се обърна срещу много компании тази година, което предизвика рязко разпродаване на китайските акции. Регулаторите ограничават конкретно области като игри и споделяне на данни.

Последните действия на Китай повдигнаха "значителни проблеми" за S4 Capital на Сорел, компания за дигитална реклама и маркетинг, която той основа през 2018 г. и други компании, които се стремят да се разширят в Китай.

Сорел каза, че S4 Capital ще продължи да се опитва да се разширява в Китай, но каза и че компанията ще трябва да помисли много внимателно как ще направи това.

"Удвоихме се в Китай в началото на годината, когато купихме друга агенция в Шанхай. Имаме намерения да продължим да разширяваме бизнеса си, но мисля, че структурите, които разполагаме в Китай, може да се окажат много различни в резултат на този разрив в отношенията между САЩ и Китай."

Рекламният гуру не каза как ще се променят структурите на S4 Capital, освен че те ще бъдат много различни от китайските структури на WPP, друга базирана в Лондон рекламна компания, която той основава през 1971 г.

Сорел коментира, че се надява САЩ и Китай да намерят начин да живеят заедно, който да работи и да имат "по-конструктивен диалог", но добави, че не вижда как ситуацията ще се промени в краткосрочен до средносрочен план

Байдън и Си Дзинпин с първи разговор от февруари

Байдън и Си Дзинпин с първи разговор от февруари

Разговорът е продължил около 90 минути, като и двамата лидери са обсъдили как да се избегне конкуренцията

"Нашата индустрия не е стратегически толкова важна, колкото другите в китайски контекст, но повдига въпроса пред нашите клиенти за това как се разширяват в момент когато китайската икономика се променя. Като се има предвид това, ние разглеждаме много внимателно как и какво правим в Китай."

Сорел каза, че действията на китайското правителство по отношение на поверителността, данните, образованието и игрите не трябва да бъдат изненада, тъй като Китай ясно каза в своя 45-годишен план, че има притеснения.

Миналата седмица милиардерът Джордж Сорос разкритикува Blackrock, най-големият мениджър на активи в света, за инвестициите му в Китай.

В The Wall Street Journal на 7 септември, Сорос описва инициативата на BlackRock в Китай като "трагична грешка", която "ще навреди на интересите на националната сигурност на САЩ и други демокрации".

Статията, озаглавено "Китайската грешка на BlackRock", казва, че решението на компанията да излее милиарди в страната е "лоша инвестиция", която вероятно ще доведе до загуби на пари за техните клиенти.

Това се случи малко след като BlackRock пусна набор от взаимни фондове и други инвестиционни продукти за китайските потребители. BlackRock стана първата компания с чуждестранна собственост, която управлява изцяло притежаван бизнес в индустрията на взаимните фондове в Китай.

BlackRock каза пред CNBC, че нейното дъщерно дружество за китайски взаимни фондове създаде първия си фонд в страната, след като събра 6,68 милиарда китайски юана (1,03 милиарда долара) от повече от 111 000 инвеститори.

"САЩ и Китай имат големи и сложни икономически отношения", заяви говорител на BlackRock в отговор на коментарите на Сорос.

"Общата търговия със стоки и услуги между двете страни надхвърли 600 млрд. долара през 2020 г. Чрез нашата инвестиционна дейност базираните в САЩ мениджъри на активи и други финансови институции допринасят за икономическата взаимосвързаност на двете най-големи икономики в света."

Guardian за Китай на Си Дзинпин: Ремонт - не революция

Guardian за Китай на Си Дзинпин: Ремонт - не революция

Мащабните репресии и лявата реторика разпалиха опасенията за завръщане към апогея на маоизма